RADU BUDIȘTEANU

 

Avocat, scriitor, ziarist, ministru. S-a născut în 1902 la București, într-o familie distinsă.

Studii secundare la liceul Sfântul Sava din București, unde obține premiul Ligii Culturale pentru cel mai bun elev, fiind totodată ales și Președinte al Asociației Societăților Literare și Științifice a liceelor din capitală. Studii de Drept și doctorat în București. La 21 de ani est avocat în baroul București. Urmează și Facultate de Litere și Filosofie, precum și Teologia. Studii juridice la Academia de Drept Internațional de la Haga (1926) și Bursă "Carnegie" (1927), după care pleacă la Paris la Institutul de Înalte Studii Internaționale al Facultății de Drept, luându-și Diploma primul din promoție.

Magistrat la Tribunalul București. Vice-Președinte al Uniunii Internaționale a Avocaților în Congresul de la Paris din anul 1937 și Șef de Cabinet în cadrul Ministerului de Interne. Deputat al partidului Totul pentru Țară la alegerile din 1937.

În aprilie 1938, pe timpul dictaturii lui Carol al II-lea, este arestat și internat în lagărul de la Miercurea Ciuc. Este eliberat după doi ani.

În vara lui 1940 este cooptat ca ministru legionar în guvernul Gigurtu, împreună cu Augustin Bidianu și Vasile Noveanu. Deținut începând cu 1944 la Uranus, Gherla, Aiud și Sighet, unde rămâne timp de 20 de ani. La sfârșitul anilor ’70, a reușește să se refugieze în exil, în Germania, continuând lupta împotriva comunismului.

A colaborat la numeroase reviste și ziare legionare din exil, printre care: Carpații (Madrid), Cetatea Luminii (Brasilia), Curierul (Santa Clara, CA), Libertatea (New York), Drum (Pittsburg) ș.a.

Se stinge din viață în 1991.

 

OPERA:

Românizarea barourilor. Tip. Universul, Buc. 1937;

În Poezii din închisori, pag. 265-277, Ed. Cuvântul Romanesc, 1982, Canada;

Yalta (descriere a infamului act de trădare a țărilor est-europene rezultat din întâlnirea care a avut loc la Ialta între cei Trei Mari conducători ai lumii, cum și corespondența pe această temă care a avut loc între Radu Budișteanu și Vice-Președintele Statelor Unite, George Bush, în cursul anului 1983). Colecția Drum, 1985;

Au siécle des lumières étèintes (amintiri din închisorile regale și comuniste). Editura Carpații, Traian Popescu, Madrid, 1984; în 1986, la aceeași editură Carpații, apare și traducerea în limba română sub titlul: În secolul luminilor stinse (în traducerea Despinei Skelletti Budișteanu).