Arhiva

© Fundatia "George Manu",
2001- 2017

 

 

15 Noiembrie 2017 - Troiţă în memoria Monahului Atanasie (Alexandru) Ştefănescu

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, Biserica Sfântul Dumitru, Corabia/Olt

Cu ajutorul lui Dumnezeu ridicăm o Troiţă întru veşnica pomenire a Monahului Atanasie dimpreună cu toţi mărturisitorii Romanaţiului (pătimitori în prigoanele carlistă, antonesciană şi comunistă). Troiţa se află în curtea Bisericii Sfântul Dumitru (Str. Dumitru Buzdun, nr 64, Corabia), Biserică aflată în apropierea casei părinteşti a lui Atanasie (Sandu) Ştefănescu. De la ora 8:30 se vor săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie. Va urma slujba parastasului şi sfinţirea Troiţei.

În veci pomenirea lor! Vă aşteptăm!

 

Cezarina Condurache


troita_a_stefanescu.jpg

2 Noiembrie 2017 - Editura Evdokimos la Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă din Sibiu

Editura Evdokimos și Fundația Profesor George Manu:

În perioada 2-5 noiembrie 2017, ne găsiți la Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă din Sibiu, Biblioteca „Astra”, Corp B, Foaier. Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte:

# Sfinţii Închisorilor,
# Memoria anticomunistă,
# Memorialistica temniţelor,
# Rezistenţa anticomunistă,
# Documente, religie, istorie,
# Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Cezarina Condurache


Targ_Sibiu.jpg

31 Octombrie 2017 - Dreptul la memorie: Comemorarea Anuală Râșnov

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, ora 11:00, Cimitirul Râşnov

În cimitirul Râșnov sunt înmormântați cei 7 martiri legionari asasinați de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939: avocat Traian Cotigă, căpitan Emil Şiancu, economist Grigore Pihu, inginer Eugen Ionică, funcţionar Iuliu Şuşman, funcţionar Gheorghe Proca, avocat Ion Herghelegiu.

Aceștia se aflau internați în stare destul de gravă la Spitalul Militar Brașov. Sănătatea lor se şubrezise în timpul prigoanei, în lagărele de la Miercurea Ciuc, Tismana, Vaslui și în temnița Râmnicu Sărat, unde autoritățile îi ținuseră internați mai bine de un an.

În noaptea de 21/22 septembrie 1939 cei 7 au fost ridicați din Spital, încărcați într-un camion cu care au fost duși pe Valea Râșnoavei, unde au fost asasinați. Criminalii i-au îngropat într-o margine a Cimitirului Râșnov.

În timpul guvernării legionare cei 7 au fost deshumați, așezați în sicrie individuale străjuite la căpătâi de câte o cruce și li s-a făcut slujba de înmormântare.
După 1990, familiile celor asasinați împreună cu camarazii lor de crez și suferință au ridicat deasupra mormintelor o impunătoare cruce – Monumentul legionarilor asasinați la Râșnov. Anual, în primul weekend al lunii noiembrie se face un parastas pentru veșnica lor pomenire.

Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache


Anunt_Rasnov_2017.jpg

26 Octombrie 2017 - Dezbatere: Drumul spre Vozia

Luni, 30 octombrie, ora 18, Biblioteca Central Unversitară București

Vă invităm la un deloc surprinzător „Camelot” românesc, o Masă Rotundă unde autorul Pr. Mihai-Andrei Aldea va răspunde întrebărilor invitaților speciali (Ciprian Voicilă, Oliviu Crâznic, Alexandra Medaru, Ana Maria Negrilă și Ioana Aldea), iar invitații împreună cu autorul vor răspunde întrebărilor publicului.

Vă aşteptăm!

Editura Evdokimos şi

Fundaţia “Profesor George Manu”


afis_dezbatere_drumul_spre_vozia.jpg

26 Septembrie 2017 - Conferinţă şi lansare de carte: Pr. Mihai-Andrei Aldea - Despre Sufletul Românesc

Săptămâna asta „Drumul spre Vozia” trece prin Tecuci, Brăila şi Galaţi!
Conferinţă şi lansare de carte: Pr. Mihai-Andrei Aldea - Despre Sufletul Românesc

TECUCI: Miercuri, 27 septembrie 2017, ora 14, la Colegiul Naţional Calistrat Hogaş (Str. Constantin Racoviţă, nr. 20, etaj 2, Tecuci).

BRĂILA: Joi, 28 septembrie 2017, ora 17, la Sala de Festivități a Muzeului Brăilei (Str. Traian, nr 3, Brăila), alături de muzeografii dr. Valentin Popa şi Cătălina Mârza.

GALAŢI: Vineri, 29 septembrie 2017, ora 18, la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie (Str. Domnească, nr. 111, sala ASO11, Galaţi).

În cadrul celor trei întâlniri va avea loc lansarea cărții „Drumul spre Vozia/ Partea a III-a / Prin coline și neguri!”, autor preot dr. Mihai-Andrei Aldea. Nu ratați întâlnirea cu basmul românesc desprins din sufletul neamului!

Noi vom fi acolo... vă așteptăm!
Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu

Cezarina Condurache


conf_pr_aldea_17.jpg

19 Septembrie 2017 - Comemorarea anuală Predeal - 24 septembrie 2017

Comemorarea de la Predeal, închinată martirilor legionari, asasinaţi pe tot cuprinsul ţării de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939, va avea loc duminică, 24 septembrie 2017, în jurul orei 12 (după terminarea Sfintei Liturghii). Parastasul se va săvârşi ca în fiecare an în faţa Monumentului ridicat în curtea Mănăstirii Sfântul Nicolae Predeal. Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache


predeal17.jpg

13 Septembrie 2017 - Comemorări Aiud și Gherla - 14 septembrie 2017

Dragi prieteni,

În data de 14 septembrie, Ziua Înălțării Sfintei Cruci, vă așteptăm la Aiud și la Gherla să aducem cinstire foștilor deținuți politici pătimitori și mutați la Domnul din aceste cumplite temnițe:

Comemorarea Aiud
Miercuri, 13 septembrie, ora 19 - Priveghere la Mănăstirea Aiud
Joi,14 septembrie - Liturghie (de la ora 8:45), Parastasul foștilor deținuți politici și Agapa

Comemorarea Gherla
Joi,14 septembrie. ora 16 - parastas la Memorialul Foștilor Deținuți Politici aflat în Cimitir (strada Dejului), și închinare pe Dealul Cărămidăriei – locul unde se află gropile comune și Cimitirul amenjat în memoria deținuților politici.

Doamne ajută!

Cezarina Condurache


aiud_gherla17.jpg

6 Septembrie 2017 - Dreptul la memorie: Comemorarea anuală Mislea

Vineri, 8 septembrie 2017, de praznicul Naşterii Sfintei Fecioare Maria, va avea loc, ca în fiecare an, Comemorarea de la Mislea – închinată suferinţei îndurate de femeile deţinut politic din România.

Programul zilei de 8 septembrie:
Ora 7:15 plecare cu microbuzul din Bucureşti (de la Schitul Măgureanu, Cişmigiu)
Ora 9:00 participare la Sfânta Liturghie în Bisericuţa din curtea fostei închisori Mislea (Prahova)
Parastas şi Agapă
Întoarcere la Bucureşti cu oprire la Troiţa Părintelui Constantin Voicescu de la Potigrafu şi la Troiţa Căpitanului de la Tâncăbeşti.

Cei care au nevoie de transport din Bucureşti, sunt rugaţi să ne contacteze cât mai rapid pentru confirmarea locurilor. Cost loc în microbuz – aprox. 30 ron/persoană. Confirmarile se pot face la dl Mihnea Gheorghiu – 0721.192.694, sau la noi.

Vă aşteptăm! Doamne ajută!

Cezarina Condurache


mislea2017.jpg

6 Septembrie 2017 - Pr. Constantin Voicescu - 20 ani de la mutarea în veşnicie

Vineri, 8 septembrie 2017 se împlinesc 20 de ani de la mutarea în veşnicie a Pr. Constantin Voicescu. Activităţile comemorative organizate de familie, camarazi şi fii duhovniceşti se vor desfăşura la:

Biserica Adormirea Maicii Domnului Sapienţei:
ora 10 - Sfânta Liturghie
ora 12 - Parastasul Părintelui Constantin Voicescu
ora 14 - Evocări - invitaţi:
Radu Preda - preşedinte IICCMER
Adrian Nicolae Petcu - cercetător CNSAS

Cimitirul Mănăstirii Cernica:
Ora 18 - parastas la mormântul Părintelui Constantin Voicescu

Omagiu la Monumentul de la Potigrafu:
În cadrul comemorării anuale Mislea, moment comemorativ la Potigrafu, la Crucea-Monument ridicată de foştii deţinuţi politici în memoria Părintelui Voicescu.

Vă aşteptăm cu drag,

Cezarina Condurache


pr_voicescu20.jpg

14 August 2017 - COMEMORAREA ANUALĂ TÂRGȘOR

Comemorarea suferinței și biruinței fraților de cruce - copiii deținuți politic, pătimitori în temnița Târgșorului, va avea loc joi, 17 august 2017, incepând cu ora 9. 

Ca în fiecare an, comemorarea are loc în a treia joie a lunii august, în fața Monumentului Târgșor. Monumentul, ridicat în 1992 de supraviețuitorii prigoanelor antonesciene și comuniste, se află amplasat în curtea Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, în vecinătatea penitenciarului Târgșorul Nou (județul Prahova).

Vă așteptăm la Targsor!

Cezarina Condurache


Comemorarea_Targsor_2017.jpg

2 August 2017 - Comemorarea anuală Miercurea Ciuc

Dragi prieteni,

Comemorarea suferinței și biruinței femeilor deținut politic, pătimitoare în temnița Ciucului va avea loc sâmbătă, 5 august 2017. Ca în fiecare an, comemorarea se face la Miercurea Ciuc, după același program:

- ora 8 Sfânta Liturghie la Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae (punctul în care ne întâlnim toţi cei care sosim la Miercurea Ciuc pentru acestă comemorare)
- ora 9:30 Parastas în fața Monumentul Martirelor de la Ciuc din Cimitirul Catolic

După săvârşirea pomenirii, vom lua masa împreună, într-un restaurant din Miercurea Ciuc, meniu standard, fiecare îşi achită consumaţia. Vă rugăm să confirmaţi prezenţa în vederea rezervării locurilor necesare pentru masă.

Între 1955 și 1963, Închisoarea Miercurea Ciuc a fost folosită de regimul comunist ca temniță pentru femeile condamnate politic. Din această temniță au plecat la Domnul după îndelungi suferințe și umilințe: Maica Mihaela Iordache, Eleonora Bunea, Anuţa Cândea, Mărioara Plop, Laurenția Arnăuțoiu...

În 1992 fostele deținute politic, supraviețuitoare ale infernului concentraționar comunist, au ridicat un Monument în apropierea gropilor comune în care odihnesc camaradele lor căzute și au instituit regula unei comemorări anuale.

Pe Monument sunt gravate versurile Maicii Mihaela: “Pe oseminte albe și uitate / Cu gând curat am înalțat o cruce / Când neamul cu nădejdiile înșelate / Își dibuie destinul la răscruce…”

Vă așteptăm la Miercurea Ciuc!

Cezarina Condurache


Anunt_Comemorare_MCiuc.jpg

3 Iulie 2017 - Lansare de carte Editura Evdokimos: Pr. Mihai-Andrei Aldea - Drumul spre Vozia - Volumul 3 - Prin coline şi neguri!

Vă invităm la o lansare de carte mult aşteptată, marti 4 iulie 2017, la Sala Dalles, de la ora 18:30. Este vorba despre cea de-a treia parte din seria „Drumul spre Vozia”: „Prin coline şi neguri!”, semnată de Pr. Mihai-Andrei Aldea.

În cadrul lansării vă aşteaptă Părintele Aldea, invitaţii noştri Oliviu Crâznic, Ciprian Voicilă şi Stelian Crăciun (Cedry2k) care va asigura partea de prezentare şi moderare a evenimentului.

Noul volum, „Prin coline şi neguri!", însoţeşte eroii prin meleagurile de legendă şi basm ale unei lumi româneşti fantastice, în adâncimi de trăire şi cunoaştere, de luptă şi minuni. Volumul 3 duce mai departe, neaşteptat de departe, toate frumuseţile şi uimirile primelor două părţi („Cei trei şi Pădurea cea Mare” şi „Cei trei şi luptele Deralei”).

Nu ratați întâlnirea cu basmul românesc desprins din sufletul neamului! Vom fi acolo... vă așteptăm!

Cezarina Condurache


Afis_lansare-Prin-coline-si-neguri.jpg

Coperta_Prin_coline_si_neguri.jpg

24 Iunie 2017 - Suceava: Conferinţa "Testamentul Sfinților din închisorile secolului XX. 90 de ani de la naștere unei generații jertfitoare"

Suceava, marți, 27 iunie 2017, ora 18, Sala Mică, Casa de Cultură

Conferinţa "Testamentul Sfinților din închisorile secolului XX. 90 de ani de la naștere unei generații jertfitoare"

 

Fundaţia „George Manu”


suceava_17.jpg

16 Iunie 2017 - Iași, 24 iunie 2017: Pătimire, jertfă, sfinţenie

Dragi prieteni,

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei vom desfășura săptămâna viitoare o serie de manifestări comemorative la Iași:

Iași, 24 iunie 2017: PĂTIMIRE, JERTFĂ, SFINȚENIE…

Catedrala Mitropolitană Iași
Ora: 9:00 – Sfânta Liturghie
Ora: 11:00 – Slujbă de mulțumire și parastas pentru pătimitorii temnițelor și luptătorii anticomuniști

Ansamblul Mitropolitan Iași, Sala Iustin Moisescu
Ora 18: întâlnire cu foștii deținuți politici Marin Răducă, Jacques Iamandi, Demostene Andronescu și scriitorul Ciprian Voicilă

Cărțile Memoriei Anticomuniste ne însoțesc și la Iași, în cadrul întâlnirii va exista și un stand de carte al editurii noastre, Evdokimos, de unde veți putea procura zeci de titluri din categoriile memorialistica detenției, sfinții închisorilor, rezistența anticomunistă etc.

Vă așteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


Afis_Iasi.jpg

14 Iunie 2017 - Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Festivalul Internaţional al Cărţii Axis Libri - Galaţi

În perioada 14-18 iunie ne găsiţi la Festivalul Internaţional al Cărţii Axis Libri, zilnic între orele 10 şi 20. Târgul de carte este amplasat pe Aleea Domnească - zona pietonală, spre Faleză.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte:

# Sfinţii Închisorilor,
# Memoria anticomunistă,
# Memorialistica temniţelor,
# Rezistenţa anticomunistă,
# Documente, religie, istorie,
# Eroi şi martiri ai neamului românesc...

 

Cezarina Condurache


juuz.jpg

11 Iunie 2017 - Părintele Gheorghe Calciu: De la moarte la viață, de pe pământ la cer…

Miercuri, 14 iunie 2017, ora 18, la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mercurie din București (Str. Constantin Brâncuşi, Nr.

11, Sector 3), va avea loc seara duhovnicească:

„Părintele Gheorghe Calciu: De la moarte la viață, de pe pământ la cer…”

În cadrul evenimentului, organizat de Biserica Sfântul Mare Mucenic Mercurie și Fundația Profesor George Manu, vor lua cuvântul:

Pr. Paul Lepădatu – fost elev al Pr. Calciu la Seminarul Teologic București
Marcel Petrișor – fost deținut politic, coleg de celulă cu Pr. Calciu în Casima Jilavei

Seara se va încheia cu videoproiecția filmului: „7 Cuvinte. Povestea unui biruitor Gheorghe Calciu”.

Va așteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


Afis_Gh_Calciu17.jpg

8 Iunie 2017 - Sibiu Book Festival - Strada cu cărţi

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Sibiu Book Festival - Strada cu cărţi!

În perioada 8-11 iunie ne găsiţi la Sibiu Book Festival, zilnic între orele 10 şi 20. Târgul de carte este amplasat în Piaţa Mică.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte: # Sfinţii Închisorilor, # Memoria anticomunistă, # Memorialistica temniţelor, # Rezistenţa anticomunistă, # Documente, religie, istorie, # Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Cezarina Condurache


Afis_Sibiu_Book_Festival.jpg

12 Mai 2017 - Poezia în cătușe - Versul - Rugăciune și Poetul - Apostol

Duminică, 14 mai 2017, de la ora 19:00, la Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Cluj- Napoca (paraclisul Sf. Ioan Rusul, subsolul bisericii) va avea loc o nouă seară dedicată apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

În cadrul acestui eveniment, intitulat “Poezia în cătușe - Versul - Rugăciune și Poetul - Apostol” va fi evocată personalitatea poetului mărturisitor Radu Gyr, se va vorbi despre rolul important pe care poezia temnițelor l-a jucat în viața duhovnicească a celor din închisori și va avea loc o videoproiecție pe această temă.

La evenimentul organizat de prietena noastră Alina Deac, va participa doamna profesor Crina Palas, doctor în literatura detenției anticomuniste. De asemenea, actrița Elena Ivanca de la Teatrul Național din Cluj-Napoca va susține un recital de poezie pe versurile lui Radu Gyr.

Sunteți așteptați cu drag!
Hristos a înviat!

 

Cezarina Condurache


Afis_Radu_Gyr17.jpg

10 Mai 2017 - Comemorare Gheorghe Jimboiu

Sâmbătă, 13 mai 2017, ora 09:00, Biserica Sfinţii Arhangheli, comuna Vela, judeţul Dolj.

Pomenirea lui Gheorghe Jimboiu, un înger în trup, pătimitor al închisorilor antonesciene şi comuniste, născut la Vela în 1921 şi mutat la Domnul din temniţa Aiudului, în 27 mai 1963.

Parastasul va avea loc la biserica din Vela, în curtea căreia am ridicat în 2013 o Troiţă spre veşnica pomenire a lui Gheorghe Jimboiu şi a celorlalţi localnici trecuţi prin temniţe şi prigoane: Pr. Ion Calafeteanu, Pr. Alexandru Ghiţă, Constantin Boşa, Ion Iovan, Ştefan Mateescu, Alecu Niţu.

Pomenirea este organizată de Fundaţia Profesor George Manu alături de filiala Craiova a Federaţiei Române a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti.

Vă aşteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


Anunt_Jimboiu.jpg

8 Mai 2017 - Cărţile Memoriei Anticomuniste la Gaudeamus Oradea

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu participă şi anul acesta la Târgul de Carte Gaudeamus Oradea!

În perioada 10-14 mai 2017, ne găsiţi la standul 29, cu sute de titluri de carte anticomunistă: memorialistica detenţiei, sfinţii închisorilor, rezistenţa anticomunistă, eroii demnităţii româneşti, istorie, religie şi document.

Miercuri, 10 mai 2017, ora 18, în cadrul târgului, va avea loc evenimentul „Cărţile Memoriei Anticomuniste”, în cadrul căruia lansăm noutăţile noastre editoriale. Vom vorbi şi despre necesitatea cunoaşterii şi asumării memoriei anticomuniste, parte a istoriei adevărate a neamului românesc în secolul trecut.

Invitaţii noştri în cadrul lansării sunt:
Dr. Cristina Liana Puşcaş
Pr. Marius Vişovan
Invitat special: Traian Bodea, fost deţinut politic

Vă aşteptăm cu drag!
Hristos a Înviat!

Cezarina Condurache


oradea17.jpg

3 Mai 2017 - Conferinţa „GOLGOTA NEAMULUI ROMÂNESC”

Duminică, 7 mai 2017, ora 17, la Biserica Soborul Maicii Domnului din București (str. Vasile Goldiş, nr. 1, sector 3), va avea loc conferința „GOLGOTA NEAMULUI ROMÂNESC”. Evenimentul, organizat de Biserica Soborul Maicii Domnului din București și Fundația Profesor George Manu, va cuprinde:

Marturiile doamnelor dr. Galina Răduleanu şi Niculina Moica – deţinute politic în timpul regimului comunist.

Prezentarea lucrărilor realizate de elevii Liceului Alexandru Ioan Cuza în cadrul proiectului „Golgota Neamului Românesc” sub îndrumarea prof. Janina Burlacu.

Recital de cântări pascale susţinut de elevii Liceului Alexandru Ioan Cuza şi ai Şcolii Generale Liviu Rebreanu sub îndrumarea prof. Ştefania Ciungu.

Stand de carte (memorialistica temniţelor comuniste) asigurat de Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu.

Va așteptăm cu drag! Hristos a înviat!

Cezarina Condurache


Afis_Golgota17.jpg

5 Aprilie 2017 - Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Târgul Carte Gaudeamus Cluj

În perioada 5-9 aprilie ne găsiţi la Gaudeamus Cluj, zilnic între orele 10 şi 20. Târgul de carte este amplasat în Piaţa Unirii, iar standul nostru se află pe culoarul central, la numărul 37.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte:

# Sfinţii Închisorilor,
# Memoria anticomunistă,
# Memorialistica temniţelor,
# Rezistenţa anticomunistă,
# Documente, religie, istorie,
# Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Cezarina Condurache


gaudeamus_cluj.jpg

3 Aprilie 2017 - „Memorie şi mărturisire în penitenciarele românești”

Joi, 6 aprilie 2017, va avea loc la sediul central al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor conferinţa „Memorie şi mărturisire în penitenciarele românești”, dialoguri duhovnicești cu participarea Părintelui Arhimandrit Iustin de la Mănăstirea Oaşa, a foștilor deținuți politici Vasile Jacques Iamandi, Nina Moica și a scriitorului Ciprian Voicilă.

Conferinţa organizată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor împreună cu Fundaţia Profesor George Manu, cu sprijinul Pr. Capelan Coordonator Florin Smarandi, se adresează angajaţilor ANP.

Cezarina Condurache


Afis_Conf_ANP.jpg

30 Martie 2017 - Târgul Internațional de Carte și Muzică – Libris Brașov

În perioada 30 martie - 2 aprilie 2017, ne găsiți la Târgul Internațional de Carte și Muzică – Libris Brașov, în Brașov Business Park (str. Ionescu Crum nr. 1). 

Standul nostru este pregătit şi vă aşteaptă cu peste 200 de titluri, cărţi anticomuniste şi incorecte politic, din domeniile:

# Sfinţii Închisorilor,

# Memoria anticomunistă,

# Memorialistica temniţelor,

# Rezistenţa anticomunistă,

# Documente, religie, istorie,

# Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Ne vedem la Braşov!

Editura Evdokimos şi Fundaţia "Profesor George Manu"


Bannertargsitepagina.jpg

1.jpg

29 Martie 2017 - CU IISUS ÎN CELULĂ

Vă așteptăm joi, 30 martie, ora 18, la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din București, la conferința „CU IISUS ÎN CELULĂ”. Invitaţii noştri sunt foştii deţinuţi politici şi luptători anticomunişti Jacques Iamandi şi Florin Popescu:

Vasile Jacques Iamandi – n. 1928, luptător în Legiunea Străină; cade prizonier de război în Vietnam şi este dus pe jos spre Moscova traversând Vietnamul, China și o parte din Rusia; cunoaște ororile temnițelor și lagărelor din Rusia; deţinut politic timp de 9 ani (1955-1964) în temniţele comuniste Jilava, Gherla, Salcia, Periprava, Giugeni, Dumbrăveni.

Florin Popescu – n. 1933, arestat de regimul comunist în timpul liceului, deţinut politic timp de 3 ani (1951-1954) în temniţele Ploiești, Jilava și Gherla.

Evenimentul este organizat de Parohia Acoperământul Maicii Domnului (Drumul Taberei, nr. 28A) și Fundația Profesor George Manu.

Va așteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


17630135_1231694446951423_2522161231634315996_n.jpg

25 Martie 2017 - Mama este Născătoare de Sfinți

Duminică, 26 martie 2017, după Sfânta Liturghie, va avea loc în parohia Sfântul Ioan Casian Guadalajara, evenimentul „Mama este Născătoare de Sfinți” - un semn de recunoștință adus femeii creștine. În cadrul acestuia vor fi evocate pătimitoarele și mărturisitoarele din temnițele comuniste și va avea loc prezentarea cărtii „Strigat-am către Tine, Doamne...” de Aspazia Oțel Petrescu. Cuvântările vor fi susținute de Pr. Emilian Geabana (preot paroh al Bisericii Sfântul Ioan Casian) și Călin Gabor (Fundația Profesor George Manu).

Doamne ajuta!

Cezarina Condurache


afis_calin.jpg

coperta_aspazia.jpg

22 Martie 2017 - Martiri români ai lagărului comunist

Dragi prieteni,

Fundaţia Profesor George Manu, Editura Evdokimos şi Librăria Sophia, vă invită marţi, 28 martie 2017, ora 18.00, la o dublă lansare de carte:

Nicolae Roşca - "Batalioanele de exterminare Sărata" (prefaţă de Pr. Marius Vişovan)

Aceste diabolice batalioane de exterminare au fost înfiinţate de şeful statul român, Generalul Ion Antonescu, ca metodă de exterminare a legionarilor indezirabili. Aceştia au fost trimişi să lupte pe front fără echipament sau pregătire militară. Comandanţii lor militari primind ordin să îi trimită în prima linie, în locurile cele mai periculoase pentru a fi exterminaţi...

Nicolae Roşca a luptat în aceste batalioane şi s-a numărat printre puţinii supravieţuitori - alături de poetul Radu Gyr. Sute şi mii de români au fost exterminaţi acolo conform ordinului primit de la autorităţile române. I-am pierdut astfel pe directorul Teatrului Naţional Haig Acterian sau pe celebrul pictor Alexandru Bassarab... Cartea lui Nicolae Roşca reprezintă singura mărturie scrisă despre aceste batalioane ale morţii şi de aceea valoarea ei istorică şi sufletească este excepţională.

Ioan Teodorescu - "Pelerin prin iadul roşu" (prefaţă de Radu Mărculescu)

Ofiţer al armatei române, Ioan Teodorescu participă cu regimentul său la războiul dat pe frontul de răsărit. Căzut în prizonierat în august 1944, va reveni în ţară abia în decembrie 1950, petrecând încă 6 luni în detenţie înainte de a fi eliberat. Teodorescu a cunoscut pe deplin ororile Gulagului Sovietic fiind purtat prin 16 lagăre bolşevice şi încă 2 româneşti...

Demn, vertical şi credincios, biruieşte iadul roşu şi ne lasă moştenire o carte document, o mărturie de eroism şi românism.

Invitaţii noştri:
Pr. Prof. Marius Vişovan
Ciprian Voicilă, sociolog
Alina Vasile, nepoata d-lui Ioan Teodorescu

Invitat special - actorul Cristi Iacob - care va recita "Poeme de răsboiu", versuri scrise de Radu Gyr în 1941, în timp ce se afla pe front ca luptător în batalioanele de exterminare Sărata.

Vă aşteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


afis_lansare_pelerin_sarata.jpg

coperta_pelerin.jpg

coperta_sarata.jpg

21 Martie 2017 - Seară închinată „Doamnelor demnității românești„ la Cluj

Joi 23 martie 2017, ora 19:30, la Biserica Sf. Dimitrie Izvorâtorul de Mir (str. Tache Ionescu, nr 86) va avea loc conferința "Doamnele demnității românești - Martire și mărturisitoare cu Hristos în celulă".

În cadrul evenimentului colega noastră Alina Deac va face o prezentare generală a martirelor și mărturisitoarelor care au pătimit în temnițele comuniste.

Va avea loc o videoproiecție a unui interviu luat doamnei Aspazia Oțel Petrescu și prezentarea cărții sale de memorialistică “Strigat-am către Tine, Doamne...” reeditată recent de Editura Evdokimos.

Cezarina Condurache


afis_cluj.jpg

17 Martie 2017 - Seară închinată suferinței și biruinței femeilor deținut politic din România

Vă așteptăm luni 20 martie, ora 18, la Biserica Acoperământul Maicii Domnului din București la conferința „FLORI ÎNTEMNIȚATE”.
V-am pregătit o seară închinată suferinței și biruinței femeilor deținut politic din România.

Invitații noștri:
Dr. Galina Răduleanu - deținută politic timp de 4 ani (1960-1964) în temnițele Uranus, Jilava, Arad, Oradea
Niculina Moica - deținută politic timp de 5 ani (1959-1964) în temnițele Târgu Mureş, Jilava, Botoşani, Arad, Oradea
Recită: actrița Crenguța Hariton

Evenimentul este organizat de Parohia Acoperământul Maicii Domnului și Fundația Profesor George Manu.

Va așteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


flori_intemnitate.jpg

3 Martie 2017 - Conferinţa „Sfinţii închisorilor. Modele pentru tinerii vremurilor de azi”

Fundația Profesor George Manu, împreună cu Parohia Buna Vestire Corbeanca, organizează sâmbătă, 11 martie 2017, ora 12, conferința:

„Sfinţii închisorilor. Modele pentru tinerii vremurilor de azi”

Invitații noștri sunt:
Ciprian Voicilă - scriitor
Cedry2k - muzician
foști deținuți politici pătimitori ai temnițelor comuniste

Conferința va avea loc la Biserica Buna Vestire din Corbeanca/Ilfov și se adresează în principal tinerilor.

La eveniment va exista și un stand de carte Evdokimos/George Manu și unul cu tricourile LegendeVii.

Așteptăm precomenzi pentru tricouri și cărți ca să putem onora integral solicitările voastre.

Vă așteptăm cu drag! Împreună pentru Sfinții Închisorilor!

Cezarina Condurache


afis_corbeanca.jpg

22 Februarie 2017 - Târgovişte: Conferinţă Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor

Dragi prieteni,

Vă așteptăm joi, 23 februarie 2017, ora 17, la Biblioteca Judeţeană Ion Heliade Rădulescu, să ne bucurăm împreună de încă o seară închinată lui Valeriu Gafencu. Evenimentul, organizat împreună cu prietenii de la Asociaţia Literata Târgovişte, se va desfăşura cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Invitatul special al serii este sociologul și scriitorul Ciprian Voicilă. Alături de el se vor afla: actriţa Carmen Varga şi formaţia Basarabii. În cadrul evenimentului vor fi proiectate secvenţe din filmul documentar dedicat martirului Valeriu Gafencu - "Noaptea pătimirilor", realizat în anul 1998 de Radu Dinu - TVR Internaţional.

Vă aşteptăm cu zeci de titluri de carte anticomunistă şi incorectă politic la standul de carte Evdokimos/Fundaţia Profesor George Manu şi vom lansa la Târgovişte cea mai recentă apariţie editorială a noastră: "Îndreptar la spovedanie", de Valeriu Gafencu.

Ne vedem la Târgovişte!

Cezarina Condurache


vg_tg.jpg

14 Februarie 2017 - Seară comemorativă Valeriu Gafencu

20 februarie 2017, ora 18, librăria Sophia.

Cu acest prilej va fi lansat volumul "Îndreptar la spovedanie", de Valeriu Gafencu - ediție prefațată de Pr. Prof. Dr. Vasile Gordon.

Cartea conține și poeziile lui Valeriu Gafencu, scrisoarea „testament” trimisă familiei în 1946 și biografia.

Invitații noștri în cadrul evenimentului sunt:

Pr.Prof. Dr. Vasile Gordon
Filosoful și scriitorul Sorin Lavric
Sociologul și scriitorul Ciprian Voicilă
Recită: actrița Manuela Hărăbor.

Vă așteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


indreptar-sophia.jpg

coperta_indreptar.jpg

9 Februarie 2017 - Programul comemorării Valeriu Gafencu - Târgu Ocna 2017

Dragi prieteni,

Anul acesta comemorarea închinată lui Valeriu Gafencu şi tuturor mărturisitorilor din temniţa Târgu Ocna se va desfășura după următorul program:

Joi, 16 februarie 2017, Târgu Ocna, Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (str. Crizantemelor, aflată în vecinătatea Penitenciarului Târgu Ocna)

ORA 9 – SFÂNTA LITURGHIE
ORA 11 – PARASTAS la Troița lui Valeriu Gafencu (aflată în curtea Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena)
ORA 11:30 – 12 PROCESIUNE cu icoane, steaguri tricolore şi candele, de la Troiţa lui Valeriu Gafencu până în centrul oraşului Târgu Ocna
ORA 13 – EVOCĂRI despre mărturisitorii din temniţa Târgu Ocna, la Casa de Cultură Târgu Ocna

Comemorarea este organizată de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea ÎPS Ioachim.

Vă așteptăm la Târgu Ocna!

Cezarina Condurache


program_gafencu_2017.jpg

16 Ianuarie 2017 - Moţa-Marin 80. Manifestări comemorative în Spania

Flăcările revoluției ateo-comuniste care au încins Rusia începând cu anul 1917 au tins ulterior să cuprindă cu voracitate și restul continentului european. Dacă în anii imediat următori expansiunea bolșevică a putut fi oprită, pe fondul tulburărilor sociale și politice din Spania anilor ’30 ai secolului trecut lumea a asistat la o nouă tentativă, de o virulență extremă, de a răsturna fundamentele și valorile tradiționale care au definit civilizația creștină europeană. Reprezentanții unei ideologii barbare și violente, cu sprijin consistent din partea regimului de la Moscova, au însângerat teritoriul Spaniei prin nenumărate crime și orori. Pe lângă incendierea, profanarea sau demolarea a peste 1.000 de biserici, mănăstiri, monumente sacre,  un număr imens de preoți, călugări, călugărițe și creștini militanți, în frunte cu 13 episcopi, au fost uciși de autoritățile republicane în urma unor simulacre de procese sau pur și simplu asasinați. Dintre aceștia, Biserica Catolică a beatificat oficial deja 1.523 de persoane (alte sute de dosare fiind in studiu), prin acte succesive ale ultimilor trei Papi.

Amintim aceste detalii pentru că suntem încredinţaţi că şi Biserica Ortodoxă Română, prin declararea anului 2017 drept an omagial al apărătorilor ortodoxiei în timpul prigoanei comuniste, va începe să facă la rândul ei paşi concreţi în vederea canonizării cât mai multor martiri ortodocşi români, care şi-au dat viaţa mărturisindu-L pe Hristos.

În orice caz, fără acest substanţial şi violent caracter antireligios al uneia din tabere, războiul civil din Spania nu poate fi perceput în adevăratele sale dimensiuni. Contemporanii săi au înţeles la vremea aceea foarte bine: era vorba în primul rând de o înfruntare între duşmanii ireductibili ai creştinătăţii pe de-o parte, şi apărătorii ei de cealaltă.

Iată de ce un asemenea asalt furibund la adresa valorilor creștine nu a lăsat indiferent nici lumea românească. Un grup simbolic de șapte români, membri ai Mișcării Legionare, au hotărât să arate prin faptă solidaritatea creștinilor din România cu frații lor atât de crunt prigoniți  de la celălalt capăt al continentului european. “Se trăgea cu mitraliera în obrazul lui Hristos! Se clătina aşezarea creştină a lumii! Puteam noi să stăm nepăsători?!” – avea să scrie Ion Moța înaintea plecării în Spania, spre sfârșitul anului 1936. La rândul său, Vasile Marin scria: „N-am făcut actul acesta din disperare sau aventură, ci perfect lucid. Era o datorie de onoare care apăsa pe umerii generaţiei noastre. L-am făcut cu acelaşi drag ca şi când ar fi fost vorba de ţara mea.”

Acum 80 de ani, pe 13 ianuarie 1937, cei doi români, Ion Moța și Vasile Marin, cădeau pe câmpul de luptă de la Majadahonda, în apropierea Madridului, pecetluindu-și gestul de solidaritate cu sângele jertfei supreme. Martiriul lor a avut în țară un ecou covârșitor. De-a lungul traseului spre București, sicriele cu trupurile lor neînsuflețite au fost întâmpinate și salutate de mase uriașe de români. Înmormântarea s-a constituit într-o apoteoză a acestor sentimente de identificare la nivel naţional cu jertfa celor doi, pe lângă miile de români prezenţi slujind şi sute de preoţi şi câţiva ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. Ecourile ei au depăşit cu mult rândurile adepţilor sau simpatizanţilor legionari, reverberând în sufletele tuturor celor care au simţit româneşte şi creştineşte.

Nici zece ani mai târziu, România avea să cadă în robia bolșevică, revenindu-i doar exilului păstrarea memoriei primilor martiri anticomuniști, atât de încărcată din perspectivă simbolică. Astfel, în anul 1947, pe locul unde au căzut Ion Moța și Vasile Marin, legionarii din exilul spaniol au ridicat în memoria lor o cruce de piatră. An de an, jertfa celor doi era comemorată pe acel loc de românii din lumea liberă (legionari și nelegionari), împreună cu reprezentanți ai statului spaniol din acele vremuri. În anul 1970, folosind fonduri strânse exclusiv din donații, legionarii exilați ridică la Majadahonda, lângă vechea cruce de piatră, un impresionant monument de beton zidit sub semnul crucii, adică semnul sub care și-au dat viața cei doi martiri ai creștinătății. Comemorările au continuat an de an în jurul datei de 13 ianuarie, străjuite fiind de atunci încoace de această ctitorie impunătoare.

Din păcate, mai ales în ultimul sfert de veac, monumentul a atras mereu ura și furia unor semeni orbiți de ură ideologică și animați de un spirit de distrugere. A fost profanat în repetate rânduri, mai ales prin graffiti, dar înaintea fiecărei comemorări s-au depus eforturi pentru a-l aduce într-o stare decentă. În ultimii ani chiar a fost curățat complet înainte de fiecare comemorare. Din păcate, vechea cruce de piatră, anterioară monumentului, a fost distrusă definitiv în anii 2002-2003, iar pe soclul ei de granit se înalță acum o cruce din fier.

Şi în acest an, tradiția manifestărilor comemorative în memoria celor doi martiri a continuat neabătută. Sâmbătă 14 ianuarie a avut loc comemorarea de la monument în cadrul căreia, după slujba religioasă de pomenire, s-au rostit și cuvântări evocatoare. Şirul discursurilor l-a început Pr Marius Vișovan, după care s-a dat citire (de către Sorin Olariu) a unui cuvânt din partea lui Dan Boghiu, unul din ultimii veterani legionari care au participat la construcţia monumentului aflaţi încă în viaţă. A vorbit de asemenea Miguel Menendez Piñar, președintele Asociației pentru Custodierea Monumentului Moța-Marin. În cadrul comemorării s-au rostit şi mesaje din partea altor grupări: a cuvântat un reprezentant al Partidului Naţionalist Francez şi s-a dat citire unui mesaj venit din partea naţionaliştilor din Ucraina.

În după-amiaza aceleiași zile a avut loc conferința „Espíritu Majadahonda. El legado de una generación”. Au ținut să evoce spiritul Majadahondei și testamentul unei generații: Blas Piñar Gutiérrez - avocat și general de brigadă al Armatei Spaniole, José Luis Jerez Riesco - avocat, președinte de onoare al Asociației pentru Custodierea Monumentului Moța-Marin, Manuel Andrino - șeful național al Falangei Spaniole, Pedro Pablo Peña - șeful Alianza Nacional, Fernando Maqueda - șeful național al Juventudes Falangistas De España, Părintele Marius Vișovan - reprezentantul Fundației Profesor George Manu. Organizator şi moderator, fiind cel care a rostit cuvântul de deschidere şi de încheiere, a fost Călin Gabor, de asemenea reprezentant al fundaţiei noastre.

Vorbitorii au evocat în mod convingător, fiecare în felul său, cu elocvenţă, cu patos sau cu emoţie, semnificaţia jertfei lui Ion Moţa şi Vasile Marin, ale cărei ecouri nu pot fi reduse doar la contextul acelei epoci, ci au o însemnătate deosebită până în ziua de azi, când valorile tradiţionale – credinţa şi naţiunea – sunt discreditate şi puse sub semnul întrebării.

A doua zi, duminică 15 ianuarie, la Biserica „Sfântul Ioan Casian” din Guadalajara (în apropierea Madridului) a avut loc Sfânta Liturghie, după care s-a ţinut parastasul pentru Ion Moța și Vasile Marin, dar şi pentru Mihai Eminescu, cu toţii simboluri ale identităţii noastre româneşti. Alături de preotul paroh Emilian Geabana a slujit Pr. Mircea Bejenar (venit în Spania din partea Fundaţiei George Manu), care a ţinut şi predica. Rostită în cuvinte clare şi pătrunzătoare, cu formulări inspirate şi elocvente, care au scos în evidenţă însemnătatea jertfei celor doi neomartiri pomeniţi, ea a mers la inimile tuturor celor prezenţi.

A urmat un eveniment cu caracter evocator al jertfelor anticomuniste aduse de poporul român în toate împrejurările, în contextul în care Biserica Ortodoxă Română a dedicat anul 2017 printre altele și „apărătorilor ortodoxiei în timpul prigoanei comuniste”. Sub titlul „Modele de jertfă pentru Hristos” s-au prezentat cu această ocazie o serie cărți editate de Fundația George Manu și Editura Evdokimos, închinate unor eroi și martiri din temnițele comuniste din România. În cuvântul său rostit cu acest prilej, Bogdan Munteanu, redactor-şef al revistei „Permanenţe”, a conturat ideea nevoii de asemenea modele jertfelnice cu care să ne putem identifica sufleteşte, pentru că fără repere morale întrupate în atitudini demne şi mărturisitoare, sau fără repere culturale şi spirituale pe această linie, nu poate exista o conştiinţă a propriei identităţi, atât de necesară fiecărui neam în parte.

Fără îndoială însă că momentul cel mai încărcat de emoţie l-a constituit şirul de cuvântări ţinute de către trei veterani, pătimitori şi mărturisitori în temniţele comuniste: Marcel Petrişor, Dionisie Stoenescu şi Demostene Andronescu. Cu multă trăire şi putere de convingere ei au vorbit despre valori, despre idealuri, despre duşmanii acestora, comunismul şi masoneria, expresii ale spiritului satanic, de pe urma cărora au avut de suferit şi ei, ca reprezentanţi ai unei generaţii de români demni şi conştienţi de rosturile lor. Cu acest prilej a avut loc şi un dialog cu credincioşii prezenţi în biserică. S-a explicat faptul că tocmai datorită acestui conflict între viziunea spirituală asupra lumii, bazată pe credinţă şi nobleţe sufletească, pe respectul scânteii divine din sufletul omenesc şi cea materialistă, atee, consumistă, pentru care omul nu e decât un atom, un număr sau o marfă, reprezentanţii primeia, legionarii, au fost mereu prigoniţi, discreditaţi, calomniaţi. S-au evocat şi momente grele din perioada detenţiei, s-a amintit de hrana lăuntrică pe care au constituit-o deopotrivă rugăciunea şi poezia, cele două coloane pe care s-a sprijinit rezistenţa sufletească a celor întemniţaţi. Vibraţia rostirii a emoţionat până la lacrimi întreaga asistenţă, care a simţit instinctiv că în spatele retrăirii acelor amintiri se ascunde de fapt un dramatism nepereche şi un munte de suferinţă. Cei trei veterani, deşi la o vârstă înaintată, au reuşit prin prezenţa şi cuvântul lor să încălzească sufletele tuturor celor prezenţi, stârnind la final o sinceră efuziune de dragoste şi totodată de respect pentru jertfa şi suferinţa atât a lor, cât şi a celor care azi nu mai sunt printre noi.

Ziua a continuat cu o agapă, un bun prilej pentru românii veniți din depărtări să schimbe gânduri între ei, dar și să înfiripe relații cu românii care acum locuiesc pe pământ spaniol, fizic departe de patria-mamă, dar simbolic atât de aproape de un loc sfințit cu sângele primilor martiri români care au căzut împotrivindu-se molohului comunist, care nu peste multă vreme avea să înghită întreaga Românie.

 

Fundaţia „George Manu”


mjdh17_01.jpg

mjdh17_02.jpg

mjdh17_03.jpg

mjdh17_04.jpg

mjdh17_05.jpg

mjdh17_06.jpg

mjdh17_07.jpg

mjdh17_08.jpg

mjdh17_09.jpg

mjdh17_10.jpg

mjdh17_11.jpg

mjdh17_12.jpg