Arhiva

© Fundatia "George Manu",
2001- 2018

 

 

15 Noiembrie 2018 - Cărţile Memoriei Anticomuniste la Gaudeamus Bucureşti!

Dragi prieteni,

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu participă şi anul acesta la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus București. Vă aşteptăm la Romexpo în perioada 14-18 noiembrie 2018, cu sute de titluri de carte anticomunistă și identitară, noi icoane ale sfinţilor din închisori, CD-uri, albume.

Ne găsiţi la standul 384 (inel 7. 7, deasupra intrării principale în târg).

La stand veţi descoperi şi cele mai recente cărţi publicate de editura noastră, volume de excepţie semnate de Aurel Vişovan, Ioan Moţa, Nicolae Roşca, Horia Sima, Traian Bodea, Florin Popescu etc.

Nu ratați întâlnirea cu Cărțile Memoriei Anticomuniste!

 

Cezarina Condurache


1_Gaudeamus_2018.jpg

2_Gaudeamus_2018.jpg

3_Gaudeamus_2018.jpg

4_Gaudeamus_2018.jpg

8 Noiembrie 2018 - Dreptul la memorie: Comemorarea Anuală Râșnov

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018, ora 11:00, Cimitirul Râşnov

În cimitirul Râșnov sunt înmormântați cei 7 martiri legionari asasinați de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939: avocat Traian Cotigă, căpitan Emil Şiancu, economist Grigore Pihu, inginer Eugen Ionică, funcţionar Iuliu Şuşman, funcţionar Gheorghe Proca, avocat Ion Herghelegiu.

Aceștia se aflau sub pază la Spitalul Militar Brașov. Sănătatea lor se şubrezise în timpul prigoanei, în lagărele de la Miercurea Ciuc, Tismana, Vaslui și în temnița Râmnicu Sărat, unde autoritățile îi ținuseră internați mai bine de un an. În noaptea de 21/22 septembrie 1939 cei 7 au fost ridicați din Spital, încărcați într-un camion cu care au fost duși pe Valea Râșnoavei, unde au fost împuşcaţi. Criminalii i-au îngropat într-o margine a Cimitirului Râșnov.

În timpul guvernării legionare cei 7 au fost deshumați, așezați în sicrie individuale străjuite la căpătâi de câte o cruce și li s-a făcut slujba de înmormântare. După 1990, familiile celor asasinați împreună cu camarazii lor de crez și suferință au ridicat deasupra mormintelor o impunătoare cruce – Monumentul legionarilor asasinați la Râșnov. Anual, la începutul lunii noiembrie se face un parastas pentru veșnica lor pomenire.

Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache


Comemorare_Rasnov_2018.jpg

1 Noiembrie 2018 - Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă Sibiu!

Dragi prieteni,

Vineri, 2 noiembrie 2018, ora 16:30, lansăm la Biblioteca Astra Sibiu, o carte excepţională a memoriei carcerale semnată de Aurel Vişovan şi prefaţată de Mircea Nicolau: "Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit...? Reeducarea de la închisoarea Piteşti". Alături de noi se va afla Pr. Marius Vişovan, fiul autorului.

Aurel Vișovan, născut în 1926 la Sărmășag/Sălaj, student la Facultatea de Drept, profesor, lider al rezistenței anticomuniste din Maramureș şi şeful FDC Sighet în perioada 1946-1948, pătimitor timp de 16 ani în temnițele Sighet, Jilava, Pitești (în timpul satanicei reeducări), Gherla, Aiud, Baia Sprie, Satu Mare (1948-1964), mutat la Domnul în 2002.

Mircea Nicolau: "Deşi autorul scrie cartea de faţă ca o succesiune de frământări şi dezbateri cu sine, ea creşte din scrâşnetul de revoltă şi durere al contingentelor de răzvrătiţi pentru eliberarea din lanţurile lui Satan a neamului românesc şi a tuturor celor ce convieţuiesc cu el şi i-au împărtăşit soarta. Sunt în ea sfâşietor de multe pagini, pe care se cuvine să le citim în reculegere şi după rugăciuni." (fragment din prefaţă)

În perioada 01-04 noiembrie 2018, ne găsiţi la Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă Sibiu cu sute de titluri de carte anticomunistă: memorialistica detenţiei, sfinţii închisorilor, rezistenţa anticomunistă, eroii demnităţii româneşti, istorie, religie şi document.

Vă aşteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


lansare_Aurel_Visovan.jpg

25 Octombrie 2018 - Dreptul la memorie: Pomenirea de 20 ani pentru Pr. Liviu Brânzaş

Sâmbătă 27 octombrie 2018, ora 10, va avea loc la Biserica Manea Brutaru din Bucureşti un parastas întru veşnica pomenire a Pr. Liviu Brânzaş - membru al Frăţiei de Cruce Beiuş, deţinut politic timp de 13 ani sub regimul comunist (1951-1964) în temniţele Oradea, Cavnic, Baia Sprie, Gherla, Jilava, Aiud, vrednic slujitor al altarului, vehementă personalitate anticomunistă în anii '90, trecut la Domnul în 3 septembrie 1998.

Împreună cu familia părintelui, vă aşteptăm cu drag!
Liviu Brânzaş - PREZENT! În veci pomenirea lui!

Cezarina Condurache


anunt_pr_l_branzas.jpg

27 Septembrie 2018 - PE URMELE MARTIRILOR... 29 - 30 septembrie 2018

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 10:
Râmnicu Sărat - Comemorarea anuală a celor 13 legionari ucişi de regimul carlist în 21/22 septembrie 1939, în temniţa Râmnic
Locul: Monumentul ridicat în Cimitirul Eternitatea Râmnicu Sărat şi Închisoarea Râmnicu Sărat

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 13:
Focşani – Parastas de 3 ani pentru Olga Blănaru Iordănescu şi pentru toată familia Hristache Solomon
Locul: Cimitirul Sudic, Focşani

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 15:
Nicoreşti – Pomenirea familiei martire Iordache care s-a dăruit în întregime Mişcării Legionare şi neamului românesc, parastas în faţa Troiţei ridicate în memoria lor, vizitarea casei părinteşti a Bădiţei Nicoară Iordache şi a maicii Mihaela Iordache
Locul: comuna Nicoreşti, judeţul Galaţi

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 18:
Bârlad - Parastas pentru fostul deţinut politic Pr. Vasile Serghie (duhovnicul „misticilor” din temniţa Aiudului) la 11 ani de la mutarea la Domnul
Locul: Cimitirul Eternitatea, Bârlad

Duminică, 30 septembrie 2018, ora 11:
Buhuşi - Comemorarea celor 3 legionari - Vasile Avădanei, Nicolae Mălinici şi Vasile Puiu - ucişi de regimul carlist în 21/22 septembrie 1939 în judeţul Neamţ, la Troiţa ridicată în memoria lor de fostul deţinut politic Petru C. Baciu
Locul: Buhuşi, la ieşirea din oraş, în direcţia Mănăstirii Ciolpani (DJ156H)

Duminică, 30 septembrie 2018, ora 13:
Bacău - Parastas pentru fostul deţinut politic Petru C. Baciu, pentru cei trei legionari - Alexandru Mandache, Constantin Antonovici, Mircea Condopol - ucişi de regimul carlist în 21/22 septembrie 1939 în judeţul Bacău şi pentru toţi camarazii băcăuani
Locul: Cimitirul Central, Bacău

Vă aşteptăm!

Cezarina Condurache


Anunt_com_sept18.jpg

19 Septembrie 2018 - Comemorarea Predeal şi parastas Nicolae Purcărea

Dragi prieteni,

Sâmbătă va avea loc parastasul pentru Nicolae Purcărea, iar duminică Comemorarea de la Predeal:

Sâmbătă, 22 septembrie 2018 va avea loc pomenirea fostului deţinut politic şi luptător anticomunist Nicolae Purcărea, la 3 ani de la mutarea la Domnul. Parastasul va avea loc la ora 11, la Biserica Sfânta Treime din Şcheii Braşovului, apoi la mormânt.

Comemorarea Predeal, închinată martirilor legionari, asasinaţi pe tot cuprinsul ţării de regimul carlist în noaptea de 21/22 septembrie 1939, va avea loc duminică, 23 septembrie 2018, în jurul orei 12 (după terminarea Sfintei Liturghii) la Mănăstirea Sfântul Nicolae Predeal. Parastasul se va săvârşi ca în fiecare an, în faţa Monumentului ridicat în curtea Mănăstirii.

Vă aşteptăm cu drag!

Fundaţia Profesor George Manu

Cezarina Condurache


Anunt_Predeal_2018.jpg

parastas_n_purcarea_18.jpg

12 Septembrie 2018 - Dreptul la Memorie: Comemorările Aiud şi Gherla 2018

În data de 14 septembrie, Ziua Înălțării Sfintei Cruci, vă așteptăm la Aiud și la Gherla să aducem cinstire foștilor deținuți politici pătimitori și mutați la Domnul din aceste cumplite temnițe:

Comemorarea Aiud
Vineri, 14 septembrie - Liturghie (de la ora 9:00), pomenirea foștilor deținuți politici și agapă la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci şi Monumentul Calvarul Aiudului

Comemorarea Gherla
Vineri, 14 septembrie, ora 16 - parastas la Memorialul Foștilor Deținuți Politici aflat în Cimitir (strada Dejului), și închinare pe Dealul Cărămidăriei – locul unde se află gropile comune și Cimitirul amenjat în memoria deținuților politici.

Doamne ajută! În veci pomenirea martirilor din temniţele Aiud şi Gherla!

Cezarina Condurache


aiud_gherla_2018.jpg

7 Septembrie 2018 - Dreptul la memorie: Pomenirea Pr. Constantin Voicescu

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, ora 17, va avea loc o slujbă de pomenire la mormântul Pr. Constantin Voicescu, aflat în Cimitirul Mănăstirii Cernica. Anul acesta se împlinesc 21 de ani de la mutarea în veşnicie a părintelui.

Împreună cu familia Voicescu, vă aşteptăm cu drag!
În veci pomenirea lui!

Cezarina Condurache


anunt_Pr_Voicescu18.jpg

5 Septembrie 2018 - Comemorarea anuală Mislea, 8 septembrie 2018

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, de praznicul Naşterii Sfintei Fecioare Maria, va avea loc Comemorarea anuală Mislea – închinată pătimirii şi biruinţei femeilor deţinut politic din România.

Comemorarea are loc la Biserica Naşterea Maicii Domnului din satul Mislea (Prahova), aflată în curtea fostei Închisori Mislea, în prezent Cămin de Bătrâni. Bisericuţa a fost amenajată şi sfinţită în anul 1994 prin strădania, munca şi efortul financiar al fostelor deţinute politic, supravieţuitoare ale infernului carceral.

Programul zilei de 8 septembrie:
- Sfânta Liturghie
- Parastas şi Agapă
- Vizitarea fostei închisori Mislea

Grupurile care se vor întoarce de la Mislea la Bucureşti, se vor opri pentru pomenire şi la:
- Troiţa Părintelui Constantin Voicescu de la Potigrafu
- Troiţa Căpitanului, Nicadorilor şi Decemvirilor de la Tâncăbeşti.

La fel ca în anii precedenţi, din Bucureşti se organizează transport cu microbuzul, cu plecare la ora 7:15 de pe Bd. Schitu Măgureanu. Cost loc în microbuz: 30 ron/persoană. Cei care au nevoie de transport sunt rugaţi să-l contacteze pe dl. Mihnea Gheorghiu – 0721.192.694, pentru confirmarea locurilor.

Vă aşteptăm! Doamne ajută!

Cezarina Condurache


Mislea_2018.jpg

12 Iulie 2018 - Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Festivalul de carte şi muzică Libris Braşov!

În perioada 12-15 iulie 2018 ne găsiţi la Festivalul de carte şi muzică Libris Braşov, zilnic între orele 10 şi 22. Târgul de carte este amplasat în Piaţa Sfatului.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte:

# Sfinţii Închisorilor,

# Memoria anticomunistă,

# Memorialistica temniţelor,

# Rezistenţa anticomunistă,

# Documente, religie, istorie,

# Eroi şi martiri ai neamului românesc...


targ_bv18.jpg

13 Iunie 2018 - Cărţile Memoriei la Gaudeamus Timişoara!

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu

În perioada 13-17 iunie 2018 vă aşteptăm la Targul Internaţional de Carte Gaudeamus Timişoara. Târgul de carte este amplasat în Piaţa Libertăţii, iar standul nostru are numărul 37.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionale şi cu sute de alte titluri de carte: # Sfinţii Închisorilor, # Memoria anticomunistă, # Memorialistica temniţelor, # Rezistenţa anticomunistă, # Documente, religie, istorie, # Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Cezarina Condurache


Stand_evdokimos_tm18.jpg

7 Iunie 2018 - Sibiu Book Festival

Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu

În perioada 7-10 iunie 2018 ne găsiţi la Sibiu Book Festival, zilnic între orele 10 şi 20, în Piaţa Mică.

Vă aşteptăm cu noutăţile noastre editoriale la preţuri promoţionaleşi cu sute de alte titluri de carte: # Sfinţii Închisorilor, # Memoria anticomunistă, # Memorialistica temniţelor, # Rezistenţa anticomunistă, # Documente, religie, istorie, # Eroi şi martiri ai neamului românesc...

Vă aşteptăm la Sibiu Book Festival!

Cezarina Condurache


Sibiu_Book_Festival18.jpg

10 Mai 2018 - Editura Evdokimos şi Fundaţia Profesor George Manu la Târgul de Carte Gaudeamus Oradea!

Vineri, 11 mai 2018, ora 16:30, în cadrul târgului, va avea loc evenimentul „Cărţile Memoriei”, dedicat lansării celor mai recente cărţi publicate de editura noastră:

Traian Bodea - "Adolescenţi în zeghe"
Traian Bodea - "Blestemul corbului alb"
Cornel Onaca - "Martori şi martiri din temniţele comuniste"

Evenimentul include şi prezentarea volumului "Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheorghe Bordaşiu" ce îl are drept co-autor pe dragul nostru prieten Preot Nicolae Bordaşiu.

Invitaţi:
foştii deţinuţi politic Traian Bodea şi Cornel Onaca
Pr. Dr. Ioan-Mircea Ghitea
Dr. Cristina Liana Puşcaş

În perioada 09-13 mai 2018, ne găsiţi la Gaudeamus Oradea, standul 25, cu sute de titluri de carte anticomunistă: memorialistica detenţiei, sfinţii închisorilor, rezistenţa anticomunistă, eroii demnităţii româneşti, istorie, religie şi document.

Vă aşteptăm la Oradea!
Hristos a Înviat!

Cezarina Condurache


Afis_Gaudeamus_Oradea_2018.jpg

7 Martie 2018 - Lansare de carte: „Marionete ale destinului”

Libraria Sophia / Editura Evdokimos / Fundaţia „Profesor George Manu”

vă invită miercuri 14 martie 2018, ora 18, lansarea volumului „Marionete ale destinului” de Bogdan Munteanu.

Invitaţi: Sorin Lavric, Bogdan Munteanu

Evenimentul se va desfăşura la librăria Sophia, Str. Bibescu Vodă nr. 19, Bucureşti.

"Există un lucru pe care l-am învăţat de la autor: dacă, într-o polemică, faci uz de categoriile de gândire ale adversarului, înseamnă că, în plan interior, adversarul te-a învins deja. Nu ai voie să-ţi exprimi gândurile decât în termeni pe care îi consideri fideli concepţiei tale, aşa explicându-se acribia cu care Bogdan Munteanu analizează noţiuni aparent banale, ce ţin de jargonul cutiei de rezonanţă mediatică: populism, democraţie, secularizare, valori liberale, alături de atâţia alţi termeni de molestarea cărora nu scăpăm în nici o zi de peste an. Ce se ascunde în spatele lor şi câtă intenţie de falsificare a esenţei umane e pusă în aceste noţiuni? Iată întrebările la care autorul răspunde cu aplomb, pertinenţă şi sagacitate. Indiferent că e vorba de România sau de Europa, de America lui Trump sau de etimologia cuvântului neam, autorul disecă noţiuni, precizează nuanţe, lămureşte poziţii. Şi mereu vorbeşte de pe poziţia creştinului modern." (Sorin Lavric)

_


afis_lansare-marionete-ale-destinului.jpg

1 Februarie 2018 - Comemorarea anuală Valeriu Gafencu 2018

Dragi prieteni,

Comemorarea închinată lui Valeriu Gafencu şi tuturor deţinuţilor politici din temniţa Târgu Ocna, va avea loc joi, 15 februarie 2018, sub organizarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului şi a Fundaţiei Profesor George Manu.

Ca în fiecare an, Comemorarea va avea loc la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Ocna (în vecinătatea Spitalului Penitenciar, locul în care se află Troiţa foştilor deţinuţi politici). Începând cu ora 9 se va săvârşi Sfânta Liturghie care va fi urmată de Parastas.

Vă așteptăm la Târgu Ocna!

Cezarina Condurache


anunt_valeriu_gafencu_18.jpg

28 Ianuarie 2018 - Triplă lansare de carte: Jertfa de la Majadahonda

Fundaţia Profesor George Manu, Editura Evdokimos şi Librăria Sophia

Vă invită miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 18.00, la o triplă lansare de carte sub semnul „Jertfei de la Majadahonda”:

Neculai Totu - „Însemnări de pe front”
Bănică Dobre - „Crucificații”
Alexandru Cantacuzino - „Pentru Christos”

Invitaţii noştri: Pr. Prof. Vasile Gordon, Pr. Marius Vişovan și Ciprian Voicilă - sociolog

Autorii au făcut parte din echipa celor 7 voluntari legionari care au pornit la 24 noiembrie 1936 spre Spania însângerată de urgia bolșevică. Legionarii aveau să se înscrie ca simpli soldați în armata Generalului Franco, apărând creștinătatea cu arma în mână, înțelegând că, o data ocupată Spania, comuniștii nu se vor opri până nu vor ocupa, adică sataniza, întreaga Europă. La 13 ianuarie 1937 echipa românească avea să dea cea mai curemurătoare jertfă: Ionel Moța și Vasile Marin cădeau răpuși de același obuz la Majadahonda, în luptele crâncene pentru apărarea Madridului...

Neculai Totu, Bănică Dobre și Prințul Alexandru Canatcuzino aveau să aștearnă pe hârtie zbuciumul, lupta, jertfa și măreția zilelor petrecute pe frontul spaniol. La doi ani după Jertfa de la Majadahonda, cei trei aveau să cadă și ei asasinați nu de gloanțe bolsevice, ci de gloanțele puse în țeava oarbă a autorităților române de camarila Regelui Carol al II-lea.

Trei cărți document scrise de trei personalități intrate în legenda neamului, prezentate de trei invitați de excepție...

Vă aşteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


jertfa_majadahonda.jpg

16 Ianuarie 2018 - Comemorare la Majadahonda, 13 ianuarie 2018

Sâmbătă 13 ianuarie s-au împlinit 81 de ani de la jertfa cu caracter de simbol a lui Ion Moţa şi Vasile Marin, căzuţi pe pământ spaniol în apărarea crucii. A fost un gest care la vremea sa a cutremurat conştiinţe iar puterea sa exemplară iradiază până în zilele noastre. Pe locul unde sângele lor s-a contopit cu pământul Majadahondei, în faţa monumentului înălţat în 1970 prin aportul exilului legionar, jertfa lor a fost comemorată şi în acest an de numeroşi români, spanioli şi alţi oaspeţi veniţi să cinstească curajul, dăruirea, credinţa şi dragostea celor doi martiri, care au reuşit să se desprindă de orice interese pământeşti, aducându-şi drept obol propriul sânge în apărarea unor valori de natură spirituală. Creştinismul primelor secole a dăinuit şi şi-a extras puterea din jertfele mărturisitoare ale martirilor. Sângele lor este cel care cimentează temelia Bisericii lui Hristos. Nu altfel trebuie priviţi martirii vremurilor noastre, care prin puterea exemplului lor ne-au arătat tuturor că jertfa nu reprezintă altceva decât calea spre Înviere, aşa cum ne-a arătat însuşi Mântuitorul Hristos.

Participanţii la comemorarea din acest an s-au adunat în faţa monumentului pe o vreme rece, sub un cer plumburiu, parcă în consonanţă cu betonul siluetei zvelte a monumentului, străjuită în vârf de semnul crucii. Datorită abnegaţiei acelor compatrioţi care în anii trecuţi au curăţat de fiecare dată monumentul de mâzgălelile profanatoare cu care este acoperit în restul anului, şi de această dată participanţii la eveniment s-au putut bucura de aspectul îngrijit, aşa cum ar trebui să fie, al simbolului de piatră al unei jertfe de sânge românesc.

Slujba religioasă de pomenire a fost oficiaţă de părintele Marius Vişovan, care a şi deschis şirul cuvântărilor. Deşi e prezent şi vorbeşte an de an la acest eveniment, cuvântul său reuşeste să surprindă de fiecare dată noi faţete ale semnificaţiei jertfei celor doi martiri. A urmat dl Sorin Olariu din partea fundaţiei “Ion Gavrilă Ogoranu”, care a dat citire unui mesaj din partea lui Dan Boghiu, veteran legionar din exil, participant la înălţarea acestui monument. Din partea frăţiei “Părintele Gheorghe Calciu” a vorbit dl Ovidiu Mocan, care a amintit eforturile pentru protejarea monumentului ale românilor aflaţi în Spania, anunţând şi intenţia de a se colecta o sumă de bani pentru înălţarea unui gard împrejmuitor (doar pentru materiale, munca urmând să fie bazată pe voluntariat). Astfel, perimetrul din jurul monumentului ar urma să fie în mare măsură protejat în faţa tentativelor de profanare cu nuanţe ateist-sataniste pe care acesta le suferă an de an. La final a luat cuvântul dl Miguel Menendez Piñar, preşedintele Asociaţiei pentru custodierea Monumentului de la Majadahonda, care a subliniat actualitatea jertfei lui Moţa şi Marin în contextul ofensivei antireligioase şi antinaţionale din zilele noastre, precum şi rolul Asociaţiei în buna desfăşurare a comemorării anuale în cinstea lor.

După încheierea cuvântărilor s-a intonat Imnul Falangei Spaniole, urmat de o serie de cântece legionare şi patriotice, având în prim-plan un grup de români în costume naţionale, veniţi din ţară din partea Frăţiei ortodoxe “Sfântul Gheorghe”. Ploaia, care pe tot parcursul comemorării ameninţa să se reverse asupra celor prezenţi, a aşteptat parcă, cu multă răbdare, să vină şi încheierea acestui ultim moment al evenimentului. La final, cu o precizie de ceasornic, baierile cerului s-au deschis iar agapa pregătită de un grup de români stabiliţi în Spania a fost udată din belşug şi cu stropi veniţi de sus.

După-amiaza zilei a fost dedicată conferinţei „La acceptacion del sacrificio - el unico camino de la verdad” organizată la hotelul Majadahonda aflat în apropiere. Patronată de Fundaţia “George Manu” şi moderată de dl Călin Gabor, reprezentant al Fundaţiei în Spania, conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor oaspeţi de un înalt nivel, majoritatea fiind prezenţi şi la ediţiile din anii trecuţi. Au luat cuvântul, în această ordine: Juan Chicharro Ortega - diplomat, general de divizie al Armatei Spaniole, José Luis Jerez Riesco - avocat, președinte de onoare al Asociației pentru Custodierea Monumentului Moța-Marin, Blas Piñar Gutiérrez - avocat și general de brigadă al Armatei Spaniole, Jorge Álvarez - scriitor, reprezentantul Fundației Division Azul, Manuel Andrino - șeful național al Falangei Spaniole şi Părintele Marius Vișovan - reprezentantul Fundației Profesor George Manu. Fragmente din aceste discursuri vor fi publicate separat, în revista “Permanenţe”.

În ziua de duminică 14 ianuarie, reprezentanţii Fundaţiei “George Manu” şi prietenii acestora au participat la Sfânta Liturghie la parohia din Guadalajara, oficiată de părintele paroh Emilian Geabana. La final s-a slujit parastasul în memoria lui Ion Moţa, Vasile Marin şi Mihai Eminescu, după care a urmat conferinţa cu titlul “Asumarea jertfei – drum spre Înviere” pe care au fost invitaţi să o susţină Bogdan Munteanu, precum şi seniorii Marcel Petrişor şi Dionisie Stoenescu. Într-un format care a îmbinat discursul şi interacţiunea cu publicul prezent, invitaţii amintiţi au conturat şi explicat concepţia de viaţa şi viziunea spirituală care a însufleţit generaţia acelor români care prin tăria lor de caracter, tăria credinţei şi puterea de jertfă au ajuns să fie cinstiţi în ceata mărturisitorilor credinţei în faţa atacului fiarei ateo-comuniste din veacul trecut. Ea nu a fost învinsă definitiv, ci îşi continuă, în alte forme, şi în ziua de azi acţiunea destructivă la adresa valorilor spiritului.

După Guadalajara, în după-amiaza zilei de duminică, următorul punct din program l-a reprezentat pelerinajul la cimitirul Almudena din Madrid, unde s-a făcut pomenirea pătimitorilor exilului românesc înmormântaţi acolo. A fost un gest menit să păstreze vie memoria acestor oameni remarcabili, un semn că generaţia actuală a neamului lor nu i-a uitat.

Sunt multe cele care leagă România de Spania, dar cele mai trainice legături sunt cele realizate prin acei români care şi-au împletit viaţa, lupta şi activitatea cu destinele Spaniei creştine şi care stau la temelia unei afinităţi adânci, mai mult simţită pe plan sufletesc decât înţeleasă raţional. Putem totuşi nădăjdui ca înţelesurile ei să ni se dezvăluie tot mai mult odată cu trecerea timpului. Mergând acolo şi cuminecându-ne şi în anii viitori cu faptele românilor de elită pe pământ spaniol, încercăm să pătrundem din ce în ce mai mult în miezul acestei adevărate taine şi în semnificaţiile ei pentru istoria şi identitatea noastră naţională.

Fundaţia „George Manu”


mjdh18_1.jpg

mjdh18_3.jpg

mjdh18_4.jpg

mjdh18_5.jpg

mjdh18_6.jpg

mjdh18_7.jpg

mjdh18_8.jpg

mjdh18_9.jpg