Arhiva

© Fundatia "George Manu",
2001- 2018

 

 

1 Februarie 2018 - Comemorarea anuală Valeriu Gafencu 2018

Dragi prieteni,

Comemorarea închinată lui Valeriu Gafencu şi tuturor deţinuţilor politici din temniţa Târgu Ocna, va avea loc joi, 15 februarie 2018, sub organizarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului şi a Fundaţiei Profesor George Manu.

Ca în fiecare an, Comemorarea va avea loc la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Târgu Ocna (în vecinătatea Spitalului Penitenciar, locul în care se află Troiţa foştilor deţinuţi politici). Începând cu ora 9 se va săvârşi Sfânta Liturghie care va fi urmată de Parastas.

Vă așteptăm la Târgu Ocna!

Cezarina Condurache


anunt_valeriu_gafencu_18.jpg

28 Ianuarie 2018 - Triplă lansare de carte: Jertfa de la Majadahonda

Fundaţia Profesor George Manu, Editura Evdokimos şi Librăria Sophia

Vă invită miercuri, 31 ianuarie 2018, ora 18.00, la o triplă lansare de carte sub semnul „Jertfei de la Majadahonda”:

Neculai Totu - „Însemnări de pe front”
Bănică Dobre - „Crucificații”
Alexandru Cantacuzino - „Pentru Christos”

Invitaţii noştri: Pr. Prof. Vasile Gordon, Pr. Marius Vişovan și Ciprian Voicilă - sociolog

Autorii au făcut parte din echipa celor 7 voluntari legionari care au pornit la 24 noiembrie 1936 spre Spania însângerată de urgia bolșevică. Legionarii aveau să se înscrie ca simpli soldați în armata Generalului Franco, apărând creștinătatea cu arma în mână, înțelegând că, o data ocupată Spania, comuniștii nu se vor opri până nu vor ocupa, adică sataniza, întreaga Europă. La 13 ianuarie 1937 echipa românească avea să dea cea mai curemurătoare jertfă: Ionel Moța și Vasile Marin cădeau răpuși de același obuz la Majadahonda, în luptele crâncene pentru apărarea Madridului...

Neculai Totu, Bănică Dobre și Prințul Alexandru Canatcuzino aveau să aștearnă pe hârtie zbuciumul, lupta, jertfa și măreția zilelor petrecute pe frontul spaniol. La doi ani după Jertfa de la Majadahonda, cei trei aveau să cadă și ei asasinați nu de gloanțe bolsevice, ci de gloanțele puse în țeava oarbă a autorităților române de camarila Regelui Carol al II-lea.

Trei cărți document scrise de trei personalități intrate în legenda neamului, prezentate de trei invitați de excepție...

Vă aşteptăm cu drag!

Cezarina Condurache


jertfa_majadahonda.jpg

16 Ianuarie 2018 - Comemorare la Majadahonda, 13 ianuarie 2018

Sâmbătă 13 ianuarie s-au împlinit 81 de ani de la jertfa cu caracter de simbol a lui Ion Moţa şi Vasile Marin, căzuţi pe pământ spaniol în apărarea crucii. A fost un gest care la vremea sa a cutremurat conştiinţe iar puterea sa exemplară iradiază până în zilele noastre. Pe locul unde sângele lor s-a contopit cu pământul Majadahondei, în faţa monumentului înălţat în 1970 prin aportul exilului legionar, jertfa lor a fost comemorată şi în acest an de numeroşi români, spanioli şi alţi oaspeţi veniţi să cinstească curajul, dăruirea, credinţa şi dragostea celor doi martiri, care au reuşit să se desprindă de orice interese pământeşti, aducându-şi drept obol propriul sânge în apărarea unor valori de natură spirituală. Creştinismul primelor secole a dăinuit şi şi-a extras puterea din jertfele mărturisitoare ale martirilor. Sângele lor este cel care cimentează temelia Bisericii lui Hristos. Nu altfel trebuie priviţi martirii vremurilor noastre, care prin puterea exemplului lor ne-au arătat tuturor că jertfa nu reprezintă altceva decât calea spre Înviere, aşa cum ne-a arătat însuşi Mântuitorul Hristos.

Participanţii la comemorarea din acest an s-au adunat în faţa monumentului pe o vreme rece, sub un cer plumburiu, parcă în consonanţă cu betonul siluetei zvelte a monumentului, străjuită în vârf de semnul crucii. Datorită abnegaţiei acelor compatrioţi care în anii trecuţi au curăţat de fiecare dată monumentul de mâzgălelile profanatoare cu care este acoperit în restul anului, şi de această dată participanţii la eveniment s-au putut bucura de aspectul îngrijit, aşa cum ar trebui să fie, al simbolului de piatră al unei jertfe de sânge românesc.

Slujba religioasă de pomenire a fost oficiaţă de părintele Marius Vişovan, care a şi deschis şirul cuvântărilor. Deşi e prezent şi vorbeşte an de an la acest eveniment, cuvântul său reuşeste să surprindă de fiecare dată noi faţete ale semnificaţiei jertfei celor doi martiri. A urmat dl Sorin Olariu din partea fundaţiei “Ion Gavrilă Ogoranu”, care a dat citire unui mesaj din partea lui Dan Boghiu, veteran legionar din exil, participant la înălţarea acestui monument. Din partea frăţiei “Părintele Gheorghe Calciu” a vorbit dl Ovidiu Mocan, care a amintit eforturile pentru protejarea monumentului ale românilor aflaţi în Spania, anunţând şi intenţia de a se colecta o sumă de bani pentru înălţarea unui gard împrejmuitor (doar pentru materiale, munca urmând să fie bazată pe voluntariat). Astfel, perimetrul din jurul monumentului ar urma să fie în mare măsură protejat în faţa tentativelor de profanare cu nuanţe ateist-sataniste pe care acesta le suferă an de an. La final a luat cuvântul dl Miguel Menendez Piñar, preşedintele Asociaţiei pentru custodierea Monumentului de la Majadahonda, care a subliniat actualitatea jertfei lui Moţa şi Marin în contextul ofensivei antireligioase şi antinaţionale din zilele noastre, precum şi rolul Asociaţiei în buna desfăşurare a comemorării anuale în cinstea lor.

După încheierea cuvântărilor s-a intonat Imnul Falangei Spaniole, urmat de o serie de cântece legionare şi patriotice, având în prim-plan un grup de români în costume naţionale, veniţi din ţară din partea Frăţiei ortodoxe “Sfântul Gheorghe”. Ploaia, care pe tot parcursul comemorării ameninţa să se reverse asupra celor prezenţi, a aşteptat parcă, cu multă răbdare, să vină şi încheierea acestui ultim moment al evenimentului. La final, cu o precizie de ceasornic, baierile cerului s-au deschis iar agapa pregătită de un grup de români stabiliţi în Spania a fost udată din belşug şi cu stropi veniţi de sus.

După-amiaza zilei a fost dedicată conferinţei „La acceptacion del sacrificio - el unico camino de la verdad” organizată la hotelul Majadahonda aflat în apropiere. Patronată de Fundaţia “George Manu” şi moderată de dl Călin Gabor, reprezentant al Fundaţiei în Spania, conferinţa s-a bucurat de prezenţa unor oaspeţi de un înalt nivel, majoritatea fiind prezenţi şi la ediţiile din anii trecuţi. Au luat cuvântul, în această ordine: Juan Chicharro Ortega - diplomat, general de divizie al Armatei Spaniole, José Luis Jerez Riesco - avocat, președinte de onoare al Asociației pentru Custodierea Monumentului Moța-Marin, Blas Piñar Gutiérrez - avocat și general de brigadă al Armatei Spaniole, Jorge Álvarez - scriitor, reprezentantul Fundației Division Azul, Manuel Andrino - șeful național al Falangei Spaniole şi Părintele Marius Vișovan - reprezentantul Fundației Profesor George Manu. Fragmente din aceste discursuri vor fi publicate separat, în revista “Permanenţe”.

În ziua de duminică 14 ianuarie, reprezentanţii Fundaţiei “George Manu” şi prietenii acestora au participat la Sfânta Liturghie la parohia din Guadalajara, oficiată de părintele paroh Emilian Geabana. La final s-a slujit parastasul în memoria lui Ion Moţa, Vasile Marin şi Mihai Eminescu, după care a urmat conferinţa cu titlul “Asumarea jertfei – drum spre Înviere” pe care au fost invitaţi să o susţină Bogdan Munteanu, precum şi seniorii Marcel Petrişor şi Dionisie Stoenescu. Într-un format care a îmbinat discursul şi interacţiunea cu publicul prezent, invitaţii amintiţi au conturat şi explicat concepţia de viaţa şi viziunea spirituală care a însufleţit generaţia acelor români care prin tăria lor de caracter, tăria credinţei şi puterea de jertfă au ajuns să fie cinstiţi în ceata mărturisitorilor credinţei în faţa atacului fiarei ateo-comuniste din veacul trecut. Ea nu a fost învinsă definitiv, ci îşi continuă, în alte forme, şi în ziua de azi acţiunea destructivă la adresa valorilor spiritului.

După Guadalajara, în după-amiaza zilei de duminică, următorul punct din program l-a reprezentat pelerinajul la cimitirul Almudena din Madrid, unde s-a făcut pomenirea pătimitorilor exilului românesc înmormântaţi acolo. A fost un gest menit să păstreze vie memoria acestor oameni remarcabili, un semn că generaţia actuală a neamului lor nu i-a uitat.

Sunt multe cele care leagă România de Spania, dar cele mai trainice legături sunt cele realizate prin acei români care şi-au împletit viaţa, lupta şi activitatea cu destinele Spaniei creştine şi care stau la temelia unei afinităţi adânci, mai mult simţită pe plan sufletesc decât înţeleasă raţional. Putem totuşi nădăjdui ca înţelesurile ei să ni se dezvăluie tot mai mult odată cu trecerea timpului. Mergând acolo şi cuminecându-ne şi în anii viitori cu faptele românilor de elită pe pământ spaniol, încercăm să pătrundem din ce în ce mai mult în miezul acestei adevărate taine şi în semnificaţiile ei pentru istoria şi identitatea noastră naţională.

Fundaţia „George Manu”


mjdh18_1.jpg

mjdh18_3.jpg

mjdh18_4.jpg

mjdh18_5.jpg

mjdh18_6.jpg

mjdh18_7.jpg

mjdh18_8.jpg

mjdh18_9.jpg

Afiseaza intregul continut (3 manifestări)